Ο Σιδηρόδρομος είναι το σπουδαιότερο χερσαίο μεταφορικό μέσο. Παρουσιάστηκε σαν σύλληψη σταδιακά από τα αρχαία χρόνια και αναπτύχθηκε ραγδαία με το πέρασμα στη βιομηχανική εποχή, αποτελώντας κυριολεκτικά το αντιπροσωπευτικότερο σύμβολό της.
Ακόμα και στη σύγχρονη εποχή, ο σιδηρόδρομος (όπως μονολεκτικά αναφέρονται οι μετακινήσεις και οι μεταφορές πάνω σε σταθερή τροχιά), παρά την όποια πρόοδο των άλλων μέσων μεταφοράς, συγκεντρώνει πάντα τον καλύτερο συνδυασμό αδιαμφισβήτητων πλεονεκτημάτων από άποψη οικονομίας, ταχύτητας, άνεσης, ασφάλειας, αξιοπιστίας, φιλικότητας προς το περιβάλλον.

Είναι τέτοια η σημαντικότητα του σιδηροδρόμου ώστε το ακριβέστερο κριτήριο του βαθμού ανάπτυξης μιας χώρας αποτελεί ο βαθμός ανάπυξης των μέσων σταθερής τροχιάς της.


Ο σύγχρονος άνθρωπος αγαπάει και μαγεύεται από το σιδηρόδρομο. Ταξιδεύει με τον σιδηρόδρομο, δεν μεταφέρεται. Είναι δεμένος μ' αυτόν από τα παιδικά του χρόνια. Ένα τραίνο αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο σύμβολο παιχνιδιού. Και είναι καταλυτική η παρουσία του μέσα σε όλες τις μορφές της τέχνης, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία, τη μουσική και κυρίως τον κινηματογράφο.

Ο Κινηματογράφος εμφανίστηκε σχεδόν μαζί με τον σιδηρόδρομο. Προσιδιάζει ως τέχνη καλύτερα στα χαρακτηριστικά του σιδηροδρόμου, ενσωματώνοντας την κίνηση με το ρυθμό και την εικόνα. Παρακολουθώντας αυτή την εικόνα έχει πολλές φορές κανείς την ίδια αίσθηση σαν να κοιτάζει από το παράθυρο ενός τραίνου που ταξιδεύει (συμβαίνει και αντίστροφα). Η ίδια η κίνηση της ταινίας που γίνεται τόσο κατά τη λήψη όσο και κατά την προβολή μέσα από μηχανισμό σταθερής τροχιάς, επιτείνει την ομοιότητα.

Ο κινηματογράφος αξιοποίησε περισσότερο από κάθε άλλη τέχνη τις δυνατότητες και τις ιδιότητες του σιδηροδρόμου και μοιράζεται μαζί του την ίδια μαγεία. Ταυτόχρονα είναι ένα δυναμικό μέσο καταγραφής, απαθανατίζοντας στιγμές, πρόσωπα, τοπία και καταστάσεις. Ιδιαίτερα στο ξεκίνημά του όταν χαρακτηριζόταν από εξωστρέφεια και ο φακός δεν δίσταζε να ανοιχτεί στον κόσμο. Εκείνη την περιόδο χωρίς τα μεγάλα στούντιο, ή τα μεγάλα μέσα, τότε που οι εξωτερικές λήψεις γίνονταν ως επι το πλείστον δημόσια, ο έλληνικός κινηματογράφος παρήγαγε ταινίες που περιέχουν θησαυρούς από ντοκουμέντα του φυσικού, και αστικού περιβάλλοντος και της περιρρέουσας πολιτισμικής ατμόσφαιρας. Πέρα από την καλλιτεχνική αξία αυτής της παραγωγής, η οποία πολλές φορές δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από πολύ ακριβότερες ξένες παραγωγές, υπάρχει η αξία της καταγραφής αυτής της πραγματικότητας των περασμένων χρόνων.

     RAIL TV είναι ο ιστότοπος που δημιουργήθηκε από την ανάγκη έκφρασης αγαπημένων ερασιτεχνικών ενασχολήσεων: Με το σιδηρόδρομο, τον Ελληνικό κινηματογράφο και το video.

     Η RAIL TV προβάλλει αυτόν τον θησαυρό τεκμηριωτικού υλικού από μικρά και μεγάλα λαμπερά πετράδια στις ελληνικές ταινίες, ντοκουμέντα μιάς άλλης εποχής, της Ελλάδας του χτές. Ειδικά τα ντοκουμέντα για το σιδηρόδρομο, ο οποίος ωθείται πλέον συστηματικά να βγεί από την ελληνική πραγματικότητα, αλλά που τότε αποτελούσε κομμάτι άρρηκτα δεμένο με την καθημερινότητά μας. Η RAIL TV θα συμβάλλει με τον τρόπο της στη προσπάθεια για την αποκατάσταση του ελληνικού σιδηροδρόμου στη θέση που του αρμόζει.

Παραγωγός: φωτό pchon Πάνος Χονδρόπουλος
Τεχνικός σύμβουλος: φωτό smpn Νίκος Σμπαρούνης
Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Νίκος Χονδρόπουλος